Fagor и Lotus представиха съвместен еко-двигател за коли

Автомобили за бъдещето. Това е нов екологично чист двигател за автомобилът на бъдещето, който ще позволи значително намаляване на CO2 емисиите от съвременните автомобили.

Двигателят се води под името Lotus Range Extender и ще се предлага в две версии, с атмосферно пълнене 50 конски сили, както и вариант с компресор 70 конски сили.

Двигателят предлага висока ефективност и ниска маса, което ще позволи използването на по-малко и по-леки батерии, като същевременно се поддържа висока ефективност и мощност. Специално проектираният за серия хибридни електрически превозни средства, 1,3 литра 3-цилиндровия двигател дава възможност за значително намаляване на теглото и масата на превозното средство: 58 кг тежи двигателя с компресор и 51 килограма двигателя с атмосферно пълнене.
 
Двигателят е оптимизиран за максимална ефективност при обороти между 1500 и 3500 оборота в минута, позволяващ моделът на архитектура с 2 клапана на цилиндър. Освен това, интегрираният всмукателен колектор е друг елемент, който значително намаляване на теглото и маса.

Така Fagor поема ангажимет за развитие на проекта за мобилност в контекста на Градската кола с разработване на нов бизнес, основан на проектирането, производството и пускането на пазара на еко-двигатели. Ето защо споразумението за сътрудничество между Fagor и Lotus Engineering сега навлиза в нов етап, целта на което е да се изгради редица функционални прототипи.