Интерес към соларния проект има от пенсионни фондове, обмисляли сме и листване във Варшава, но нека да видим интереса в София, заяви собственикът

„Няма никакви сложности в бизнеса на Интерсолар Варна АД, а именно прави се електроенергия от слънцето и се  продава на фиксирана цена по договор с държавата, като акциите ще носят дивидентна доходност около 7,5% за период от 25 години“, каза Красимир Узунов, собственик на дружеството на церемония в БФБ-София по повод старта на търговията с акции на Интерсолар Варна АД.

„Интерес към акциите на дружеството има от пенсионни фондове, като идеята за листването бе на дъщеря ми Ралица Узунова", сподели той.

"Проектът може да се разшири с 20-30%, защото има свободни още 70-80 дка, а има и малък запас от панели. През лятото приходите на проекта са 12 000 евро на ден, а през зимата - около 8 000 евро. Интересното е, че на нашия тип панели им е добре, както да пече слънце, така и да им е студено", допълни Узунов.

Мястото, където е соларният парк е на хълм на 7 км от морето и постоянно има бриз, който охлажда и коефициентът на полезно действие (КПД) на нашите панели на точно това място е по-голям от този на други места. Също така никой друг соларен парк у нас не е с чисти документи. Нашите са 138 от различни ведомства“, уточни Узунов.

„Няма нужда от контрол от 51%, за да си фактор в дадено дружество. Ако плати някой цената, ще го продам на 100%, при цена от 1,50 лв. на акция. При 26 млн. акции това са 43 млн. лв.“, каза той.

„Имаше идея за листване на Интерсолар и във Варшава, но нека да видим какво ще направят българските инвеститори. Аз не бързам да продавам. Получавам по 12 000 евро на ден и бизнеса е доста лесен. При други бизнеси има данъчни, митници и т.н., тук няма нищо, мои познати искат да си сменят бизнеса с моя“, посочи Узунов.

Интерсервиз Узунови се готви да участва в проекти за LED улично осветление в София и Варна.

„Вече действа проектът ни за LED осветление от летището на Варна до града и изчисленията показават 5 пъти по-малък разход на електроенергия и няма разход за обслужване, тъй като няма какво да се обслужва. В София общината иска да стартира с подмяна на 10 000 лампи от общо 66 000 в града. Има разлика между 4 метровите лампи за улиците и 12 метровите за А клас лампите на пътища, като Цариградско шосе. Общината говори за 16 млн. лв. инвестиция, но те са далеч недостатъчни. Предстои да има търгове, в които ще участваме“, информира Узунов.

„В областта на соларните паркове имаме договор с Метро Кеш енд Кери да сложим панели на покривите си, но ако цената на изкупуване падне с 54%, както предлага държавата, аз се подписвам с двете ръце, че никой няма да сложи нито един панел. Имаме поне 20 кандидати за покривни панели, които чакат“, заяви Узунов.

„Дал съм поръчка на една голяма американска фирма да ми намери най-доброто като електроавтомобили и станции за зареждане, като ако проектът се осъществи, ще бъде направен в София“, е друга обявена дейност на Интересервиз Узунови.

„Не очаквам днес да има сделки с Интерсолар Варна АД, защото инвеститорите трябва да се запознаят с проспекта и да подготвят своите намерения“, заяви Бистра Илкова, изпълнителен директор на инвестиционен посредник Авал Ин, които е посредник по предлагането на акциите.

В момента на БФБ-София има търсене за акциите на Интерсолар Варна АД за 110 акции на цена от 1,50 лв. и за 100 акции на цена от 1 лв. Предлагане и сделки засега няма.

Източник: investor.bg