"Интерсервиз Узунови" и Solyndra изграждат 1 MW проект в България

София, България 11 Април 2011 г. - Solyndra LLC, производител на цилиндрични фотоволтаични (PV) системи за големи промишлени и търговски покриви, и подразделението на "Интерсервиз Узунови" АД за соларни технологии, обявиха  подписването на споразумение за проектиране, доставка и строителство (EPC) за 1 MWp инсталация с модули на Solyndra на покривите на Биомет ООД, водеща българска логистична компания в Севлиево, България. Проектът подчертава продължаващото възприемане на покривните слънчеви системи на Solyndra в България и в Югоизточна Европа.

Инсталацията се състои от около 6000 слънчеви панели Solyndra, които ще произведат над 30 000 MWh електроенергия. Това ще намали емисиите на CO2 с повече от 140 000 тона през следващите 25 години - еквивалента на захранване на 500 домакинства според въглеродния калкулатор на АЗО (Агенция за Защита на Околната Среда).

„Доказаната и приемана от банките технология на Solyndra ни позволи да завършим процеса на планиране за много кратък период от време", каза Ралица Узунова, Управител на Интерсервиз Узунови. "Търсехме решение, което да е проектирано за да си партнира с покрива, и резултатите на Solyndra върху плоски покриви в комбинация с лекия, не-проникващ дизайн се оказа идеалният избор."

"Ние сме доволни, че сме избрани за този важен референтен проект в България", казва Клеменс Жаргън, Президент на ЕМЕА Solyndra . "Този покрив на логистична компания е перфектен за поставяне на нашия продукт и демонстрира ангажираността на Биомет към околната среда, както и силната подкрепа за правителството за комбинирано производство на електроенергия в региона."

Основана през 1991 г., Биомет е една от водещите и най-бързо развиващите се транспортни компании в България и Европа. Фирмата разполага със 150 товарни автомобили, включително стандартни камиони, мега - ремаркета, резервоари за течни горива, цистерни за LPG доставки, охладителни камиони, както и парк от пътнически автобуси.

За Интерсервиз Узунови АД
Опитният предприемач Красимир Узунов основава соларното подразделение на Интерсервиз Узунови АД в началото на 2009 г., последващо ангажимента на България да отговори на изискванията на Директивата на ЕС 2001/77/EU, която насърчава електроенергията, произведена от възобновяеми енергийни източници в енергийния пазар на страната. Първият фотоволтаичен проект на компанията, с инсталирана мощност от 5 MWp, се намира в с. Равна гора, община Аврен. Според Българската слънчева карта той се намира в зона с радиация от 4,25 kWh/m2 дневно или 1450-1500 kWh/m2 годишно. Общата площ на терена е 309 дка, от които фотоволтаичните модули са покрили около 200 дка. Соларна електроцентрала на Интерсервиз Узунови работи от март 2011 г. и продава електрическа енергия на местния дистрибутор E.ON.

За контакт: ralica_uzunova@isu.bg, + 359 52 687628

За Solyndra
Solyndra е водещ световен доставчик на соларни системи за търговски и промишлени покриви. Със седалище в Fremont, Калифорния, Solyndra произвежда цилиндрични тънкослойни модули в ултра-модерното си производствено съоръжение в САЩ. Модулите на Solyndra се поставят хоризонтално на покрива и не изискват скъпи системи за монтаж или баласт. Модулите на Solyndra могат да се инсталират по-бързо и на по-ниска цена в сравнение с конвенционалните системи. Способни да улавят пряката и отразена слънчева светлина през 360 ° повърхност, модулите на Solyndra предлагат на собствениците на сгради едновременно по-ниски разходи за електроенергия и по-голяма производителност на системите им. Solyndra има около 1000 служители.